>
                                                           

Mr. J.B.J. Teeuwisse
laureate of RusPrix 2014 in nomination "Outstanding personal contribution to the development of Russian-Dutch cultural relations"
Jan Teeuwisse, directeur van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis, theorie en praktijk van de moderne beeldhouwkunst aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Teeuwisse is sinds 2002 directeur van het Haagse beeldenmuseum en het daaraan gelieerde Sculptuur Instituut. In dit instituut staat onderzoek naar de geschiedenis van de moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst centraal. Door deze bijzondere leerstoel kunnen de relaties tussen de praktijk van het Sculptuur Instituut en het universitair onderzoek worden verstevigd.

"Met de vestiging van deze leerstoel zal het onderzoek naar de eigen plaats die de beeldhouwkunst inneemt in de moderne en hedendaagse kunst worden gestimuleerd," aldus Teeuwisse. "Het vormt de bekroning op het wetenschappelijk onderzoek naar deze kunstdiscipline zoals zich dat in de afgelopen decennia heeft gemanifesteerd." Doelstellingen van Teeuwisse zijn om het wetenschappelijk onderzoek naar de moderne beeldhouwkunst te intensiveren en, in bredere zin, de reflectie op de rol van deze kunstdiscipline te stimuleren.

Jan Teeuwisse

Na zijn studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam was Jan Teeuwisse (1955) van 1991 tot 2002 hoofdconservator Moderne kunst van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag. In 2004 promoveerde hij op een proefschrift over de ontwikkeling van de vroegmoderne Nederlandse beeldhouwkunst onder invloed van het Franse neoclassicisme: Wezelaar statuaire. Teeuwisse publiceert over moderne beeldhouwkunst en zit in diverse besturen en adviescommissies waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds (Wertheimer Stichting), Rijksmuseum (Adviescommissie 20e Eeuw) en de Tefaf (Vetting Committee).


Welcome letter of Deputy Prime Minister of the Russian Federation A.V. Dvorkovich to participants of RusPrix Award
Welcome letter of President of Chamber of Commerce of the Russian Federation E.M. Primakov to laureates of RusPrix Award
Welcome letter of Minister of Economic Affairs of the Netherlands M.J.A. van der Hoeven to laureates of RusPrix Award
Welcome letter of Deputy Prime Minister of the Russian Federation A.V. Gordeev to laureates of RusPrix Award
 
2010 - 2019 © RusPrix Award